Förutsättningar
Min erfarenhet är att det fungerar mycket bra att filosofera med alla människor. Det viktiga är att mötas på en nivå där alla är sedda och respekterade.
Ett grundvillkor är att det inte finns ett färdigt svar som gruppen förväntas komma fram till. Det behöver vara ett genuint utforskande. Det behövs tillräckligt med tillit för att inte gå in och toppstyra, utan lyssna och utforska tillsammans – som medmänniskor.
Vad behöver ni?
Online
Samtliga tjänster går att anpassa till att hållas online. Då arbetar jag med verktyget Zoom. Deltagarna medverkar via sin dator, antingen på arbetsplatsen eller hemifrån.
Föreläsningar
Mina föreläsningar ger en lättillgänglig inblick i essensen av Viktor E. Frankls tänkande och verktyg för att hitta mening i tillvaron. På det följer en fördjupning i något av de teman som följer nedan. De baserar sig på min bok Att vara människa – Livsfilosofi utifrån Viktor E. Frankl.
Alla föreläsningar innehåller:
• Presentation av Viktor E. Frankl
• Introduktion till logoterapins grundtankar
• Egen reflektion
• Bikupor där deltagarna samtalar med varandra utifrån specifika frågeställningar
• Möjlighet att ställa frågor
Fördjupning 1 • Konsten att upptäcka mening
Här ingår fördjupande resonemang om mening och hur vi kan upptäcka den i livet, oavsett livssituation. Jag tar upp konkreta tips och mer generella förhållningssätt.
Fördjupning 2 • Problem och val
Här tittar vi även på olika sätt att tänka kring både problem och valsituationer och hur vi kan hitta konstruktiva lösningar.
Fördjupning 3 • Logoterapi på arbetsplatsen
Här går jag även igenom grundtankarna för ett logoterapeutiskt förhållningssätt på arbetsplatsen. De som ansvarar för personalfrågor och personer i beslutspositioner bör vara med bland åhörarna.
Vid önskemål går det bra att koppla på en workshop i anslutning till föreläsningen.
Workshoppar
Vi öppnar upp och bringar reda i tankarna med hjälp av konkreta verktyg och ett filosofiskt förhållningssätt.
FRI-metoden
Vi undersöker frågor som är viktiga för gruppen på ett kreativt och lättillgängligt sätt. Ett uppskattat inslag på exempelvis konferenser och utvecklingsdagar. Läs mer.
Känna mening på jobbet
En konkret halvdagsworkshop med fokus på att stärka och kartlägga vad som ger mening i arbetssituationen. Här är det viktigt att minst en person från ledningen deltar. Workshoppen grundar sig på ett logoterapeutiskt förhållningssätt.
Längre processer
När det är fråga om att få till djupgående konstruktiv förändring på arbetsplatsen behöver upplägget anpassas efter just den verksamhet det gäller.
Utgångspunkten är alltid att varva filosofiskt undersökande med konkreta uppgifter och i samråd ta fram en plan att arbeta utifrån.
Samarbetspartners
Om ni vill kombinera kropp och tanke har jag ett samarbete med Gudrun Khemiri som är erfaren fysioterapeut och taiji qigong-instruktör.