Filosofiska samtal hjälper oss att tänka klarare och friare. Det gäller oavsett om vi utforskar klassiska filosofiska teman, existentiella frågor eller mer vardagliga saker.
Att filosofera tillsammans är ett enkelt, och ofta roligt sätt att komma direkt till väsentligheterna. Det filosofiska undersökandet hjälper oss att fatta medvetna beslut och aktivt vara med och skapa en meningsfull tillvaro på jobbet och i livet i stort.
Att utforska viktiga frågor tillsammans öppnar för större förståelse och mellanmänsklig respekt. Det synliggör att vi är en del av ett större sammanhang och stärker på så vis vår upplevelse av mening. Och visar oss att vi når längre när vi tänker tillsammans än var och en för sig.
Varmt välkommen att filosofera med mig!
Min erfarenhet är att det fungerar mycket bra att filosofera med alla människor. Det viktiga är att mötas på en nivå där alla är sedda och respekterade.
Det mesta i tillvaron går att undersöka filosofiskt. Allt i från de stora frågorna till hur vi lever våra liv och hur vi ska kunna samarbeta när vi tycker olika. En viktig del är det finns en grundläggande respekt och nyfikenhet inför sina egna och varandras tankar. Det behövs tillräckligt med tillit för att kunna lyssna och utforska tillsammans. Det är min uppgift, som samtalsledare, att ge bra verktyg och skapa de förutsättningar som krävs.
Vill du boka ett filosofiskt samtal?
Kontakta mig på sofia@sofiawrangsjo.se
FRI-metoden
Vi undersöker frågor som är viktiga för gruppen på ett kreativt och lättillgängligt sätt. Ett uppskattat inslag på exempelvis konferenser och utvecklingsdagar. Läs mer om FRI-metoden.
Känna mening på jobbet
En konkret halvdagsworkshop med fokus på att stärka och kartlägga vad som ger mening i arbetssituationen. Här är det viktigt att minst en person från ledningen deltar. Workshoppen grundar sig på ett logoterapeutiskt förhållningssätt.
Det finns många sätt att leda filosofiska samtal. Om ni är intresserade av facilitering, filosofiska samtal med konst, filosofikaféer, Öppna kort, sokratiska samtal eller kurser i filosofisk praxis, hör gärna av er så pratar vi vidare. Läs mer om hur jag arbetar här.
Längre processer
Filosofiska samtal är mycket användbara som en del i ett större förändringsarbete. Ett grundvillkor är att det inte finns ett färdigt svar som gruppen förväntas komma fram till, utan att det får vara ett genuint utforskande. Hör gärna av er så kan jag ta fram ett upplägg utifrån er verksamhets behov.
Vad gör man om allt känns meningslöst? Och vad är det som får livet att kännas värdefullt och viktigt?
Viktor E. Frankl, logoterapins grundare, ägnade en stor del av sitt liv åt frågor om mening. Han var övertygad om att människans behov av mening var lika grundläggande som vårt behov av mat och sömn. Välkommen in i Frankls inspirerande tänkande som visar hur vi kan upptäcka mening i livet, oavsett livssituation. Föreläsningen tar avstamp i boken Att vara människa – Livsfilosofi utifrån Viktor E: Frankl.
Hur kan vi lära oss att tänka klarare? Hur kan vi samtala med varandra på ett nyanserat sätt även när vi har motstridiga åsikter?
Med utgångspunkt i boken Filosofera tillsammans ger jag ett lättsam introduktion till varför vi borde filosofera mera och beskriver konkreta verktyg för hur vi kan komma igång att filosofera tillsammans på ett enkelt sätt.
Är det något särskilt område inom logoterapi eller filosofiskt utforskande samtal ni är nyfikna på? Berätta mer så lägger jag upp en föreläsning utifrån det som är särskilt intressant för er.
Det finns alltid möjlighet att koppla på ett samtal i anslutning till föreläsningen.
Vill du boka en föreläsning?
Kontakta mig på sofia@sofiawrangsjo.se eller gå via Författarcentrum.
Om filosofisk praktik
Det finns många sätt att arbeta med filosofi och det jag beskriver här är filosofisk praktik eller filosofisk praxis, som det brukar kallas. Det kan beskrivas som filosofi i dialog, enskilt eller i grupp. Det kan användas i många olika sammanhang som exempelvis i skolan, inom vården, för privatpersoner som har ett dilemma eller på arbetsplatser. Det behövs inga förkunskaper i filosofi för att delta. Det finns flera olika tekniker exempelvis sokratisk dialog, Philosophy for Children (P4C), filosofikaféer, filosofiska vandringar eller FRI-metoden.
Den sokratiska metoden ligger till grund för mycket. Den baserar sig på Sokrates dialoger som Platon beskriver dem i sina texter. Utgångspunkten är situationer i verkliga livet. Ofta ifrågasätts invanda ståndpunkter genom att granska argument, hitta motargument eller nya argument och metodiskt arbeta sig fram till en mer sann uppfattning. Det logiska tänkandet står i fokus. Det är ett både spännande och effektivt sätt att skärpa tanken och få syn på orimligheter i sitt eget och andras tänkande. Och sedan bygga en ny, förhoppningsvis mer hållbar, uppfattning.
Mitt förhållningssätt till filosofi
Mitt intresse ligger inte i att arbeta med argumentation för att komma närmare en sanning, utan i att få syn på olika perspektiv och frigöra tanken. Att ge plats åt komplexiteten och sådant som kan vara svårt att formulera. Att få syn på det vi tycker är självklart och sedan prova att tänka nytt. Det är inte samma stringens som i det sokratiska förhållningssättet utan mer tillåtande.
Det behöver inte vara en motsättning mellan att argumentera sig fram till en mer sann uppfattning och att frigöra tanken, många gånger sammanfaller det, men det är en grundläggande skillnad i utgångspunkt. Om man söker efter sanning eller efter att frigöra tanken.
Bara för att vi vänder och vrider på grundläggande antaganden innebär inte det att ”allt är lika rätt” eller att allt är relativt. Det betyder bara att i undersökandet behöver man tillåta sig att prova olika tankar och ibland kan de mest orimliga resonemang sätta fingret på något som inte får plats i en logisk analys.
Möjligheterna med filosofiska samtal
Filosofiska samtal är en form av genuint utforskande som bygger på nyfikenhet, respekt och noggrant tänkande. De ger fantastiska möjligheter att upptäcka nya perspektiv, fördjupa förståelse och skärpa vårt tänkande. De har även en tendens att lösa upp tidigare kommunikationssvårigheter och otydligheter.
Min praktik
Jag arbetar med flera olika verktyg, men kärnan är densamma. Ett filosofisk utforskande där det inte finns några färdiga svar eller någon önskan om att nå konsensus.
Målet är att frigöra tanken och synliggöra de olika antaganden och perspektiv som finns i gruppen. Att ge det som vanligen inte får något utrymme, men som påverkar personerna och verksamheten, en tydlig vikt och plats.
• FRI-metoden
FRI-metoden är en form av filosofisk samtal som tar avstamp i snabba skisser. Det är ett lekfullt och samtidigt kraftfullt sätt att närma sig stora frågor. Fundamenten är Filosofi, Reflektion och Insikt – därav namnet FRI–metoden. Läs mer om FRI-metoden.
• Logoterapi
Logoterapi handlar om att hitta vägen framåt via fokus på vad som är meningsfullt. Logoterapin grundades av Viktor E. Frankl och har mycket gemensamt med andra filosofiska praktiker. Framför allt handlar om ett förhållningssätt. Det finns också ett antal konkreta verktyg som är användbara för arbete med arbetsplatser och andra grupper. Läs mer om logoterapi.
• Facilitering
Ibland behöver tankarna samlas ihop för att landa i en konkret handlingsplan. Då fungerar det bra att kombinera filosoferande med klassiska faciliteringsövningar. Vi börjar med att öppna upp för att sedan tratta ner. Här skapar jag ett upplägg i dialog med er utifrån verksamhetens behov.
• Filosofera med konst
Att öppna upp filosofiska frågeställningar utifrån ett konstverk är ett spännande sätt att tänka tillsammans. Samtalen sker antingen i Moderna Museets samling eller på plats hos uppdragsgivaren.
• Kurser
Jag har återkommande varit kursledare på Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis introduktionskurs, utbildat i att leda samtal med Öppna kort och hållit kurs i att leda samtal om mening tillsammans med Ida Hallgren. Jag tar gärna fram anpassade kurser.
• Övrigt
Jag arbetar även med andra tekniker vid behov. Exempelvis filosofikaféer, Philosophy for Children och sokratiska verktyg.
Logoterapin grundades av Viktor E. Frankl (1905–1997), en österrikisk psykiater och neurolog som ägnade stora delar av sitt arbetsliv åt mening. Hans grundtes är att människans yttersta drivkraft är viljan till mening. Och tappar vi känslan av mening riskerar vi att hamna i ett existentiellt vakuum.
Logoterapi rör sig i gränslandet mellan psykologi och filosofi och har mycket gemensamt med filosofisk praxis. Sokratisk dialog är exempelvis ett viktigt redskap. Det logoterapeutiska tankesystemet innefattar både teori och praktik och ger konkreta redskap för att att upptäcka mening i livet utifrån bland annat människosyn, förverkligandet av värden och genom sin syn på frihet och ansvar.
I flera länder, som exempelvis Finland, England, Tyskland och Australien används logoterapi bland annat i arbete med arbetsgrupper och inom vården.
Boktips för dig som vill veta mer om logoterapi:
Livet måste ha mening, Viktor E. Frankl
Viljan till mening, Viktor E. Frankl
Psykiatern och själen, Viktor E. Frankl
Ett meningsfullt liv – logoterapi på mitt sätt, Marketta Simons
Att vara människa – Livsfilosofi utifrån Viktor E. Frankl, Sofia Wrangsjö
Logoterapi i korthet
• Varje människa och varje stund är unik.
• En människa är alltid en del av sin omvärld.
• Att känna mening är centralt för människan och känslan av meningslöshet kan få en människa att tappa fotfästet.
• Varje människa har själv, medvetet eller omedvetet, svaret på frågan om hur det är meningsfullt att förhålla sig eller vad som är meningsfullt att göra i situationen.
• Mening kan vi upptäcka genom att aktivt göra saker, genom att ta emot och uppleva omvärlden eller då vi växer genom prövningar.
• Även i livets allra svåraste stunder är människan fri att hitta ett förhållningssätt som ger henne mening.
• Att helt fokusera på sig själv och sträva efter att bli lycklig ställer sig i vägen för lyckan. Att på ett balanserat sätt engagera sig i andra människor eller annat som man tycker i viktigt i världen, kan göra en lycklig av bara farten.
• Att respektera och ta hand sig själv är lika viktigt som att respektera och visa omtänksamhet om andra.
• Varje människa är ansvarig i sitt liv. Inte för omständigheterna, men för vad hon gör utifrån dem.
• Humor ger perspektiv på tillvaron.
Tänk friare och klarare
FRI-metoden är ett verktyg för workshoppar som jag har byggt upp utifrån min bakgrund med studier i teoretisk filosofi på Stockholms universitet och min träning i kreativt tänkande som illustratör. Fundamenten är Filosofi, Reflektion och Insikt – därav namnet FRI–metoden.
I grundutförandet tar en workshop cirka två timmar. Workshoppen kan förstås både förkortas eller utökas efter gruppens behov. Vid till exempel en seminariedag går det att hålla en workshop på ca 45 minuter. Ramverket och grundstrukturen är densamma oavsett längd.
Inom FRI-metoden är kreativiteten är en extra viktig del. Konkret arbetar vi med snabba ritövningar där tidspressen frigör kreativitet och öppnar upp nya tankebanor. Skisserna fungerar som startsignaler, genom dem kommer vi åt tankar från nya håll. Nya perspektiv uppstår i spelrummet mellan tanke och bild. För den som inte vill, eller av olika skäl inte kan, teckna finns alternativ som också fungerar bra.
Ämnen som lämpar sig bra att utforska är med FRI-metoden är exempelvis: kommunikation, identitet, tid, människosyn, mening, död, hopp, frihet, ansvar eller rättvisa. I många fall är det bra att kombinera två frågeställningar eftersom de olika frågeställningarna ofta kan berika varandra.
Min drivkraft är att sätta igång samtal där människor formulerar sina tankar, lyssnar och blir hörda. Jag vill skapa förutsättningar för tankekreativitet, reflektion och fördjupad förståelse för sitt eget och andras perspektiv. Ge andrum i en tid av högt tempo och snabba beslut.
Jag tror på mellanmänsklig vänlighet och respekt. Jag tror på vikten av att både lyssna och bli hörd. Och få formulera sina tankar tillsammans med andra. Vi kan träna vårt tänkande till att bli mer kreativt, tydligt och lyhört. Vid sidan av mitt arbete med som filosofisk praktiker och logoterapeut illustrerar jag från och till. Vill du ha mitt nyhetsbrev? Klicka här.
Kontakt:
E-post: sofia@sofiawrangsjo.se
Telefon: 070 251 28 94
Medlem
Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis
Utbildningar
Fil. kand. i teoretisk filosofi, Stockholms universitet
Ackrediterad logoterapeut, Viktor Frankl Institutet,
utbildad av Marketta Simons
Grafisk design och reklam, Forsbergs Skola
Kurser i urval
Filosofiska samtal med barn, Luleå tekniska universitet
Filosofiska samtal med barn II, Luleå tekniska universitet
Meningen med livet för Alfried Längle via SEPT
Att leda samtal om värderingar, SSFP
Pedagogik och estetiska läroprocesser, Kulturlyftet
Facilitering, Mindset
Sokratisk dialog för Kristof van Rossem via SSFP
Böcker
Att vara människa – Livsfilosofi utifrån Viktor E. Frankl
Filosofera tillsammans (med Kalle Grill och Erica Jonvallen)
Exempel på uppdragsgivare
Radio
Drömmen om ett annat liv, SR, Kropp & själ
Samtal på YouTube
Bokseminarium om Filosofera tillsammans
Tänka tillsammans om filosofisk praxis
Kurator Region Stockholm
Sofia har inspirerat mig ytterligare genom filosofin, som visat sig vara ett kraftfullt och hjälpsamt verktyg i dialogen med patienter och anhöriga.
Projekt Delaktiga barn och unga
Sofia fick snabbt igång samtal bland deltagarna – skickligt! Det blev en riktigt bra start på seminariedagen. Vi är väldigt nöjda allihop. Och utvärderingen av dagen visar att deltagarna var lika nöjda som vi arrangörer.
Postmuseum
Vi anlitade Sofia för att undersöka om ett filosofiskt perspektiv kunde skapa en mer medveten samtalsstruktur och samtidigt inspirera till ett fritt reflekterande samtal om kommunikation i utställningen HEJ!. Resultatet blev ett manifest och en större medvetenhet hos oss pedagoger gällande samtalet, en djupare förståelse för det pedagogiska arbetet i HEJ!